
Jaarbeeld 2024
Iedereen heeft recht op een goed leven. Mensen met een complexe zorgvraag kunnen bij Pluryn rekenen op zorg die bij hen past. Wat heb je nodig om je gelukkig en gezond te voelen? Die vraag staat centraal in ons werk. Elke dag. Sterker in de samenleving, daar gaan we voor. Dit Jaarbeeld laat zien wat we in 2024 bereikten.

02
Woord vooraf
Deskundig zijn en echte aandacht geven, dat is belangrijk bij de zorg voor onze cliënten. We zijn er voor mensen met complexe zorgvragen. Met behandeling en ondersteuning werken we aan een goed leven. Meer persoonsgerichte zorg, dat beloven we cliënten, hun familie en naasten. Dat is zorg die bij hen past.
Onze medewerkers zetten zich volop voor onze cliënten in. Dat is niet altijd makkelijk. Door vertrekkende, nieuwe en te weinig medewerkers neemt de werkdruk toe. Hoe kun je dan toch meer persoonsgerichte zorg blijven geven? Dat vraagt veel van onze medewerkers.
Als organisatie ondersteunen wij hen zo goed mogelijk. We zetten ons in voor een werkomgeving waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen. En waar zij zo goed mogelijk kunnen presteren. In 2024 was het versterken van teams van vaste medewerkers heel belangrijk. En dat is het nog steeds. We werken op verschillende manieren aan een sterkere verbinding tussen medewerkers en Pluryn.
Ook blijven we onze zorg en bedrijfsvoering steeds verder verbeteren. We vragen ons af: wat hebben jongeren, cliënten en hun familie écht nodig? Hoe kunnen we samenwerken met andere organisaties en partners? En hoe blijven we als Pluryn gezond en stabiel?
In dit Jaarbeeld lees je wat we in 2024 hebben bereikt. Mét cliënten, hun familie en naasten, onze medewerkers, vrijwilligers en netwerkpartners. Want alleen samen kunnen we zorgen voor de beste zorg en ondersteuning. Samen maken we het verschil. Dank aan iedereen die hieraan meewerkt.
Raad van bestuur
Mirjam van den Nieuwenhuijzen, André Brand en Eddy van Doorn

03
Pluryn in het kort
Als zorg écht moeilijk wordt, kom je naar Pluryn
Pluryn behandelt en ondersteunt. Bij onze locaties voor gehandicaptenzorg, jeugdzorg en GGZ en waar nodig is ook thuis. We zijn er voor jongeren en volwassenen met een complexe zorgvraag. Zij kunnen rekenen op persoonsgerichte zorg door onze betrokken en deskundige medewerkers. Wat heb je nodig en wat zijn je wensen: dat vragen we steeds. Samen bouwen we aan een goed leven, met behandeling en ondersteuning. Leren, werken en vrijetijdsbesteding horen daarbij. Voor én met cliënten, hun familie en naasten hebben we één doel. Sterker in de samenleving.
Richtinggevende principes
Pluryn in cijfers
Percentage omzet per financieringsvorm
Aantal medewerkers
Overige medewerkers
Aantal cliënten

16
hoofdlocaties
- 17 lokale cliëntenraden
- 1 Centrale Cliëntenraad
- 3 ondernemingsraden
- 1 Centrale Ondernemingsraad
- 1 Professionele adviesraad
- bedbezetting: 99%
(werkelijk ten opzichte van begroot) - verzuim: 8,9%
- verloop: 22,1%
Resultaat in miljoen
Omzet in miljoen
Zo zit Pluryn in elkaar


04
Meer persoonsgerichte zorg voor cliënten
Met meer persoonsgerichte zorg willen we als Pluryn het verschil maken. Het is onze belofte aan mensen met een complexe zorgvraag. Hoe we persoonsgerichte zorg bieden? Dat staat in zes belangrijke punten:
- We creëren een thuis, een zo gewoon mogelijke omgeving.
- We zien en waarderen je om wie je bent.
- We zijn duidelijk over wat wel en niet kan.
- Jouw ervaring doet ertoe! We blijven met elkaar in gesprek.
- We versterken je veerkracht.
- Dit doen we samen!
Rode draad door onze strategische projecten
In vijf strategische projecten proberen we onze belofte ‘meer persoonsgerichte zorg’ waar te maken. Deze projecten zijn ontstaan vanuit het strategisch beleidsplan 2022-2025 ‘Samen maken we het verschil’.
Meer persoonsgerichte zorg
Natuurlijk zorgen onze medewerkers ervoor dat zorg persoonsgericht is. Zij maken het verschil in het leven van cliënten. Daarom is het heel belangrijk dat we goed voor onze medewerkers zorgen. Dat we weten wat ze nodig hebben. Zodat zij meer persoonsgerichte zorg kunnen geven aan cliënten.
In 2024 zetten we goede stappen in ons project ‘meer persoonsgerichte zorg’:
- We maakten een aanpak ‘meer persoonsgerichte zorg’. Hierin staat hoe medewerkers de belofte kunnen waarmaken. En wat daarvoor nodig is.
- We bedachten wat we gaan onderzoeken zodat we meer persoonsgerichte zorg kunnen geven.
- We ontwikkelden trainingen en opleidingen voor medewerkers.
- ‘Meer persoonsgerichte zorg’ werd onderdeel van het programma voor nieuwe medewerkers.
- We spraken binnen teams over persoonsgerichte zorg in de praktijk.
Dit doen we in 2025:
- We geven familie en naasten een grotere rol binnen de zorg. Voor een sterkere samenwerking en een nog meer persoonsgerichte aanpak.
- We onderzoeken wat er binnen Pluryn gebeurt op het gebied van meer persoonsgerichte zorg. En wat we beter kunnen doen.

Als begeleider is Daan belangrijk in het leven van de bewoners. Daan: “Je moet er altijd voor iemand zijn. Ook als het even niet zo soepel gaat. Hier werken vraagt om een persoonsgerichte aanpak. Je moet de bewoners echt leren kennen en daarop je benadering afstemmen. Dat moest ik als nieuwkomer in de zorg echt leren. En daar krijg je gelukkig de tijd en ruimte voor. Mijn werk is daardoor eigenlijk alleen maar leuker geworden.”
Terugdringen vrijheidsbeperkende maatregelen en onvrijwillige zorg
We creëren een thuis, een zo gewoon mogelijke omgeving. Dat is een belangrijk punt van persoonsgerichte zorg. Om je te ontwikkelen en te leven, zijn vrijheid en ruimte nodig. Maatregelen die de vrijheid beperken en onvrijwillige zorg passen daar niet goed bij. Daarom wil Pluryn de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen en onvrijwillige zorg verminderen.
Dit deden we in 2024:
- We onderzochten hoe we medewerkers het beste kunnen ondersteunen. En hoe we hen bewuster kunnen maken over dit onderwerp. Zodat zij zich afvragen: welke alternatieven zijn er? En wanneer is het verantwoord en noodzakelijk om vrijheidsbeperking en onvrijwillige zorg toe te passen?
- We maakten beleid over vrijheidsbeperking en onvrijwillige zorg. Hiermee kunnen we een aanpak maken.
Dit doen we in 2025:
- We gebruiken hulpmiddelen om medewerkers nog beter te ondersteunen. Hiermee kunnen zij bewustere en betere keuzes maken over onvrijwillige zorg en vrijheidsbeperking.
Ontwikkelopdracht LVB+
Onze grootste groep cliënten zijn mensen met een licht verstandelijke beperking en complexe gedragsproblemen. Afgekort is dat LVB+. Zij wonen vaak lang bij Pluryn. Krijgt iemand zorg van Pluryn als jongere en wordt hij volwassen? Dan willen we dat de zorg goed doorloopt. Dat is het doel van de ontwikkelopdracht LVB+: doorgaande persoonsgerichte zorg.
Beloof je ‘meer persoonsgerichte zorg’? Dan moet je cliënten goed kennen. Wie zijn deze mensen en welke problemen hebben ze? Hoe kunnen we hen het beste ondersteunen en behandelen? En wat vraagt dit van medewerkers? We bekeken in dit project daarom goed wat deze groep nodig heeft. Dat leidde in 2024 tot twee dingen. Een aanpak voor deze cliënten en een opleidingsplan voor medewerkers. Daar gaan we in 2025 mee verder.
Transformatieplan jeugd en kleinschaligheid
In het transformatieplan jeugd en kleinschaligheid staat hoe we jeugdzorg voor jongeren met complexe zorgvragen zien. En wat dit voor Pluryn betekent. Het plan gaat over open jeugdzorg en JeugdzorgPlus. Kleinschaligheid is een belangrijk onderdeel. Dit past bij het punt ‘we creëren een thuis, een zo gewoon mogelijke omgeving’. Bij kleinschaligheid gaat het om groepen van maximaal 6 jongeren. Met een huiselijke sfeer en een vast team van begeleiders.
In 2024 werden diverse open jeugdzorggroepen kleinschalig. Dat hadden we in 2023 al gedaan met alle JeugdzorgPlus-groepen. In 2025 gaan we verder met het aanpassen van groepswoningen.

Voorbeeld uit de praktijk: Het Klaverhof
Het Klaverhof laat zien hoe kleinschaligheid eruitziet. Hier wonen 40 jongeren in kleine groepen. Daardoor is er meer aandacht, nabijheid en contact. Dat vermindert de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen. Onderzoeker Karin Nijhof vertelde erover bij de NOS. Zij is expert op het gebied van JeugdzorgPlus en kleinschaligheid bij Pluryn.
Verbeteren crisisproces
De cliënten bij Pluryn hebben complexe zorgvragen. Soms ontstaan er onrustige situaties of crisissen. Die kunnen heftig zijn en gevolgen hebben voor cliënten en medewerkers. Vanuit onze belofte ‘meer persoonsgerichte zorg’ willen we twee dingen:
- crisissen zoveel mogelijk voorkomen
- zorgen dat cliënten in hun vertrouwde omgeving kunnen herstellen
Daarom werken we in het project ‘verbeteren crisisproces’ aan een aanpak bij crisissituaties. Het doel: goed samenwerken, cliënten beter ondersteunen en minder druk op teams.
Dit deden we in 2024:
- We stelden een visie en ambitie op het crisisproces vast.
- We richtten twee crisispreventieteams op: één voor jeugdzorg en één voor gehandicaptenzorg. De teammanagers zijn aangesteld.
- We onderzochten de mogelijkheid om crisisbedden te bieden. Voor cliënten die niet in hun vertrouwde omgeving geholpen kunnen worden.
Dit doen we in 2025:
- We gaan op zoek naar medewerkers voor in de crisispreventieteams.
- We zetten het crisispreventieteam in het tweede kwartaal van 2025 in.

Saliem kreeg weer perspectief bij De Beele
Als kind vluchtte Saliem Moslimjar alleen uit Afghanistan. Na een jarenlange gevaarlijke tocht kwam hij uiteindelijk bij Pluryn locatie De Beele. Daar vond hij rust, structuur en betrokkenheid. Hij kon er herstellen en opnieuw vertrouwen krijgen. Vooral de band met vrijwilliger Eva speelde hierbij een grote rol. Bij zijn afscheid van De Beele gaf Saliem een boom cadeau. Die staat symbool voor de hoop die hij vond.

05
Betrokken en deskundige medewerkers
Onze medewerkers maken elk dag het verschil in het leven van cliënten. Door hun specialistische kennis, persoonsgerichte zorg en aandacht. Die aandacht geven onze 512 vrijwilligers ook. Zij zorgen voor net dat beetje extra voor cliënten en zijn onmisbaar.
Versterken van teams van vaste medewerkers
Met behandeling en ondersteuning werken we aan een goed leven voor cliënten. Dat is niet altijd makkelijk. Ziekteverzuim, personeelsverloop en tijdelijk extern personeel helpen niet bij persoonsgerichte zorg. Daarom werkten we in 2024 hard aan versterking van teams van vaste medewerkers. Ook de komende jaren blijven we dat doen. Drie thema’s staan centraal in deze aanpak:
- Stabiele teams
- Ontwikkeling en expertise van medewerkers
- Aantrekkelijk werkklimaat
Stabiele teams
Voor medewerkers én cliënten zijn stabiele teams goed. Vaste en bekende medewerkers die goed en prettig samenwerken. Die de cliënten kennen en weten wat ze nodig hebben. Zo ontstaat meer persoonsgerichte zorg. Om te zorgen voor stabiele teams, pakken we verzuim aan. En gaan we voor meer vaste medewerkers en minder zzp’ers.
Minder verzuim
Met 8,9% was het verzuimpercentage binnen Pluryn in 2024 hetzelfde als in 2023. Het gaat vooral om langdurig verzuim. Dit deden we in 2024 om het verzuim te verminderen:
- We stapten over naar een nieuwe arbodienst.
- We trainden leidinggevenden in de begeleiding van medewerkers.
- Medewerkers kregen hulpmiddelen zoals balansgesprekken, teamdialogen en een veerkrachtscan.
Meer vast personeel, minder zzp’ers
De zorg voor cliënten gaat altijd door. Zijn er niet voldoende vaste medewerkers? Dan zorgen we voor tijdelijk extern personeel. Ook wel ‘personeel niet in loondienst’. In 2024 gingen er meer medewerkers weg bij Pluryn dan er binnenkwamen. Het verloop was 22,1%. Door het verloop en het verzuim was het percentage ‘personeel niet in loondienst’ hoog: 20%.
Sinds de zomer in 2024 zetten we ons extra sterk in om minder zzp’ers in te zetten. Allereerst omdat het voor cliënten beter is dat er vaste medewerkers zijn. Daarnaast kost extern personeel veel geld en is de wetgeving veranderd (Wet DBA).
Dit deden we in 2024:
- We vroegen onze vaste medewerkers in de zorg om meer uren te gaan werken. Wie zijn contract uitbreidde, kreeg € 1.000 extra. Dit leverde voor 2024 ruim 30 fte op.
- Met de campagne ‘Kies voor vast’ probeerden we zzp’ers te overtuigen om bij Pluryn in dienst te komen. Er zijn veel zzp’ers die dit niet willen.
- We maakten de processen binnen recruitment eenvoudiger. Daardoor kunnen we sneller reageren op sollicitanten. En de juiste baan bij Pluryn voor hen vinden.

Ontwikkeling en expertise van medewerkers
Aandacht voor medewerkers is belangrijk voor meer persoonsgerichte zorg. Wat hebben zij nodig om die zorg te kunnen geven? Blijven leren is belangrijk, als persoon en als team. Dat is nooit klaar. Om medewerkers te ondersteunen in hun ontwikkeling hebben we mooie stappen gezet.

Dit deden we in 2024:
- Voor alle medewerkers is er de opleiding persoonsgerichte zorg.
- We breidden het leeraanbod uit naar ‘doelgroepspecifieke’ leerlijnen. Daardoor kunnen medewerkers nog betere zorg geven aan cliënten.
- Een nieuw leermanagementsysteem maakt het opleidingsaanbod toegankelijker.
- Alle nieuwe medewerkers volgen de verplichte trainingen. We plannen deze namelijk automatisch in.
Aantrekkelijk werkklimaat
Aandacht voor medewerkers betekent ook: zorgen voor een fijne werkplek. Uit het medewerkersonderzoek blijkt dat de meeste medewerkers tevreden zijn over het werkklimaat. Zij zijn positief over de inhoud van hun werk, de samenwerking met collega’s en de autonomie. Dat betekent: wat ze zelf kunnen bepalen in hun werk. We hebben diverse zeer betrokken en gemotiveerde medewerkers, die al lang bij Pluryn werken.
Dit deden we in 2024 om een fijne werkplek te realiseren:
- We startten met een nieuwe functie: coördinerend begeleider. Deze medewerker zorgt voor meer sturing en ondersteuning in de teams. En coacht medewerkers voor ‘meer persoonsgerichte zorg’ in de praktijk.
- We richtten de HR-processen beter in voor minder administratieve werkdruk bij leidinggevenden.
- Goede leidinggevenden voor de teams zijn belangrijk. In 2023 investeerden we in goed leiderschap door opleiding en intervisie voor leidinggevenden. Deze intervisie ging door in 2024.
- We hebben het aantal directeuren verminderd. Daardoor kunnen we sneller en makkelijker beslissingen nemen.


Naomi biedt jongeren stabiliteit, warmte en perspectief
Naomi de Wit is adviseur en onderzoeker bij Team Monitoring. Zij werd genomineerd voor de Hartenhuis Award van Het Vergeten Kind. Ze laat al tien jaar zien wat persoonsgerichte zorg betekent in de praktijk. Naomi kijkt met oprechte nieuwsgierigheid naar het verhaal achter gedrag en biedt jongeren stabiliteit, warmte en perspectief. “Wat voor mij normaal is, kan voor een ander heel bijzonder zijn”, zegt ze bescheiden.
2025:
Aandacht voor persoonsgericht werkgeverschap
Werken in de zorg is heel mooi, maar kan ook lastig zijn. Daarom moeten medewerkers zich prettig, welkom en gesteund voelen in hun werk. Rust in teams en balans tussen werk en privé zijn belangrijk. Als werkgever willen we goed voor onze medewerkers zorgen. We noemen dat: persoonsgericht werkgeverschap. Er zijn veel uitdagingen, dus een goede aanpak is nodig. In 2025 gaan we werken aan vier onderwerpen:
Vitale medewerker
We zorgen goed voor onze medewerkers. Iedereen is verschillend. Daarom vragen we medewerkers: wat heb je nodig en vind je prettig? We gaan voor gezonde en gelukkige medewerkers.
Pluryn Academie
Opleiden doen we op een manier die bij medewerkers past. We kijken meer naar talent en minder naar diploma’s. Dat helpt bij het aantrekken en behouden van personeel.
Solide basis
We zorgen voor aantrekkelijke voorwaarden en een professionele werkomgeving. Dat betekent dat onze systemen goed werken, zodat medewerkers hun werk goed kunnen doen. En dat zij bijvoorbeeld op tijd betaald krijgen.
Optimale inzet
We gaan uit van de wensen van medewerkers. Wat willen ze en hebben ze nodig om bij ons te werken? Hoeveel uren werken past bij hen? We zoeken naar mogelijkheden en nieuwe oplossingen. Bijvoorbeeld door diverse contractvormen aan te bieden.

06
Leren en verbeteren
Je bent nooit uitgeleerd, of je nou mens bent of organisatie. Nu én in de toekomst willen we goede, persoonsgerichte zorg geven. Dat betekent dat we als Pluryn altijd willen leren en verbeteren. Hoe zorgen we voor betere zorg voor cliënten? Hoe kunnen we beter samenwerken? Maar ook: hoe zorgen we voor een gezonde en slimme bedrijfsvoering? De antwoorden krijgen we door onderzoek, gesprekken en reflectie. En door handig gebruik te maken van de aanwezige informatie.
Kwaliteit van zorg: cijfers en gesprekken
We willen weten wat de kwaliteit van onze zorg is. Daar komen we achter door vragen te stellen:
- Wat vinden cliënten, hun familie en naasten van onze zorg?
- Wat vinden ze van de kwaliteit van hun leven?
- Is er voor iedere cliënt een actueel Perspectief Plan?
- Betrekken we cliënten, familie en naasten bij de zorg?
- Hoe veilig en vrij voelen cliënten zich?
Om antwoorden te krijgen, gebruiken we bijvoorbeeld cijfers uit het cliënttevredenheidsonderzoek. Of gegevens uit onze systemen over klachten, incidenten en de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen. Meer hierover lees je in ons Kwaliteitsbeeld.
Het goede gesprek
De cijfers en gegevens geven een beeld van de kwaliteit van zorg. Wie ze bekijkt, kan denken: er kunnen dingen beter, maar grote zorgen zijn er niet. Toch weten we dat de kwaliteit van zorg onder druk staat. Naast de cijfers zijn er namelijk ook signalen van cliënten, familie, naasten en medewerkers. Zij maken zich zorgen en vertellen ons dat. We bespreken deze signalen samen met de cijfers in teams, binnen zve’s en de organisatie. Wat betekenen ze? Wat kunnen we ervan leren? Dit noemen we bij Pluryn ‘het goede gesprek’. Daarin bespreken we hoe we de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren. Want dat willen we bij Pluryn, altijd.
Dit deden we in 2024:
- We verbeterden de manier van rapporteren en met elkaar in gesprek gaan. Dat houdt in dat we elke maand, elk kwartaal en elk halfjaar ‘het goede gesprek’ hebben. In teams, zve’s en de organisatie. We bespreken dan cijfers en ontwikkelingen rond kwaliteit van zorg, medewerkers en bedrijfsvoering.
- We ontwikkelden een ander verbeterregister. In dat systeem houden we de verbeteringen binnen Pluryn bij.
- Ieder team heeft twee keer per jaar een teamreflectie met een vast thema. In 2024 was dit ‘meer persoonsgerichte zorg’.
Meer persoonsgerichte zorg
In 2025 gaan we verder met onze belofte ‘meer persoonsgerichte zorg’. Dat betekent dat onze zorg aansluit op de zorgvraag van de cliënt. En past bij de wensen en behoeften van cliënten, familie en naasten. We doen onderzoek op locaties naar meer persoonsgerichte zorg binnen Pluryn. En wat hier verder voor nodig is.


Een goede basis
Voor persoonsgerichte zorg moet de basis goed zijn. Dat betekent het volgende:
- De zorg is veilig, met zo min mogelijk vrijheidsbeperking en onvrijwillige zorg.
- Er is voldoende deskundig personeel.
- Elke cliënt heeft een actueel Perspectief Plan en een risicotaxatie.
Meer kleinschaligheid
De komende jaren bouwen we meerdere woongroepen op jeugdlocaties om naar een kleinschalige woonvorm.


Onze doelgroepen: wat hebben zij nodig?
We zijn specialist in de behandeling en ondersteuning van vijf doelgroepen:
- Normaal begaafde kinderen en jongeren met complexe problemen (NB+)
- Mensen met een licht verstandelijke beperking en complexe gedragsproblemen (LVB+)
- Mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB)
- Mensen met een ernstig verstandelijke beperking en complexe gedragsproblemen (EVB+)
- Mensen met niet-aangeboren hersenletsel en complexe zorgvragen (NAH+)
We kijken goed: wat hebben deze doelgroepen nodig? We gaan door met het ontwikkelen van een visie en omschrijving per doelgroep. Zodat we kunnen zorgen voor betere zorg.
Door met leren en verbeteren in de praktijk
De afgelopen jaren zijn er middelen ontwikkeld om te leren en te verbeteren. Zoals het verbeterregister en teamreflecties. De komende jaren richten we ons op de vraag: waaróm is leren en verbeteren belangrijk? En hoe maken we het een vanzelfsprekend onderdeel van ons werk?

Onderzoek binnen Pluryn
Pluryn heeft een eigen onderzoeksafdeling. De onderzoekers doen onderzoek om kennis te ontwikkelen. Bijvoorbeeld over complex gedrag. Als we dat beter begrijpen, kunnen we onze zorg verbeteren. Ook onderzoeken we of zorg en behandeling werkt. Dat heet effectiviteit. Daarnaast helpt onze onderzoeksafdeling bij onderzoek onder cliënten over:
- resultaten van de behandeling
- tevredenheid van cliënten
- de beleving van de sociale omgeving bij Pluryn
Voorbeelden van onderzoeken in 2024:
- Onderzoek naar de effectiviteit van muziektherapie bij jongeren die nare gebeurtenissen meemaakten. Dat doen we met Amsterdam UMC, Radboud Universiteit en ArtEZ.
- Landelijk onderzoek ‘Ik laat je niet alleen’ naar het verminderen van gedwongen afzondering binnen JeugdzorgPlus.
- Ontwikkeling van het gespreksspel ‘Ben ik Tevreden’. Dat doen we met Praktikon en Aveleijn.
Dit deden we daarnaast in 2024:
- We ontwikkelden de visie ‘Betekenisvol meten’. Daarmee krijgen we beter inzicht in resultaten van zorg.
- Bij de Radboud Universiteit startte vanuit Pluryn een bijzonder hoogleraar met expertise over LVB.
- Pluryn kreeg verschillende subsidies voor onderzoeken, bijvoorbeeld:
- NWO-subsidie voor onderzoek naar draagbare technologie in de zorg
- ZonMw-subsidie voor het versterken van een lerende cultuur in de specialistische jeugdhulp
Onderzoeksagenda
We willen als Pluryn blijven leren en ontwikkelen. En het verschil maken door meer persoonsgerichte zorg. De komende jaren richt ons onderzoek zich op drie onderwerpen:
- kwaliteit en effectiviteit van zorg
- innovatie en transformatie van zorg
- het stimuleren van een lerende en reflectieve praktijk
Een voorbeeld
In 2025 starten we een onderzoek naar stress- en traumaklachten bij zorgmedewerkers.

07
Bedrijfsvoering, innovatie en duurzaamheid
Kwaliteit van zorg en kwaliteit van bedrijfsvoering zijn nauw met elkaar verbonden. Willen we cliënten specialistische en meer persoonsgerichte zorg geven? Dan is een gezonde bedrijfsvoering nodig. Want alleen met voldoende financiën kunnen we investeren. Bijvoorbeeld in innovatie, technologie en vastgoed.
Investeren in technologie
Een mooie stap in 2024: door meer financiële ruimte konden we investeren in technologie. Bijvoorbeeld in een nieuwe digitale werkplek voor zorgmedewerkers. Die digitale werkplek heeft de functies die nodig zijn, is veilig en stabiel. Toegang voor cliënten, familie en ketenpartners is mogelijk.
Daarnaast gebruiken diverse locaties van Pluryn zorgdomotica. Dat zijn technische hulpmiddelen, zoals een persoonlijk alarm of slimme sensoren. Daar is behoefte aan doordat zorg zwaarder wordt en er tekort is aan personeel. Deze technologie moet ondersteunend en prettig zijn voor cliënten, maar ook veilig. Pluryn gaat de komende jaren bezig met nieuwe regels over veiligheid op internet (NIS 2).
Vastgoed: kleinschalige woonvormen en duurzame gebouwen
Pluryn heeft veel terreinen en gebouwen in eigendom. In dat vastgoed gaan we investeren. In 2024 bouwden we diverse groepswoningen om naar kleinschalige woonvormen. Daar gaan we in 2025 op jeugdlocaties mee verder. We doen dat onder andere met geld van de Rijksoverheid, de SPUK-regeling.
Ook investeren we in de verduurzaming van gebouwen. Op locatie Het Hietveld kregen de woongroepen een warmtepomp. Dat bleek een succes: het leverde 15% energiebesparing op. In 2024 deden we voorbereidingen voor 20 gasloze woongebouwen bij Jan Pieter Heije, De Winckelsteegh en Almelo.
Minder energieverbruik en CO2-uitstoot
Hoe kunnen we het energieverbruik en de CO2-uitstoot binnen Pluryn beperken? Die vraag stelden we onszelf de afgelopen jaren steeds. In 2024 startten we met de Milieuthermometer Zorg. Dat is een handig instrument om te zorgen voor meer verduurzaming binnen Pluryn. In 2025 zetten we Greenteams in op locaties. Deze teams bekijken hoe we locaties duurzamer kunnen maken.
Energieverbruik in 2024:
- Ons gasverbruik was 6,9% lager dan in 2023.
- Ons elektriciteitsverbruik was 1,5% lager dan in 2023.
Administratie op orde
In een organisatie als Pluryn is registratie heel belangrijk. Welke cliënten komen bij ons? Welke begeleiding en behandeling krijgen zij? Is er een toewijzing voor die zorg? Dat moet allemaal goed in onze systemen staan. Want we krijgen betaald voor onze zorg en moeten laten zien dat alles klopt. We hebben op dit gebied in 2024 goede stappen gezet:
- We hebben verschillende processen verbeterd in onze administratie.
- We regelden toewijzingen die in ons systeem ontbraken.
- We hadden meer aandacht voor de registratie van incidenten en maatregelen.
Meer samenwerken
Wij willen als Pluryn het verschil maken. Dat doen we met onze specialistische zorg voor mensen met complexe zorgvragen. Maar we hebben daarvoor ook anderen nodig en vinden samenwerking belangrijk. In 2024 gingen we meer samenwerken met Zorgkantoor VGZ. De Centrale Cliëntenraad was daarbij betrokken.
Een andere nieuwe samenwerking was de Gelderse Jeugdalliantie. Pluryn is hier met 14 andere jeugdhulpaanbieders onderdeel van. Ons doel? Dat Gelderse jongeren en gezinnen sneller de juiste zorg krijgen, op de juiste plek.
Nieuw aansturingsmodel
Wat is er nodig om de beste zorg te geven aan cliënten? Hoe kunnen we onze teams versterken? Wat moet er veranderen in de organisatie van Pluryn? Met die vragen zijn we sinds 2023 bezig. Sinds 1 juli 2024 is het nieuwe aansturingsmodel van Pluryn ingevoerd. Dat betekent het volgende:
- We startten met een nieuwe functie: coördinerend begeleider. Deze medewerker ondersteunt de teams en coacht om meer persoonsgerichte zorg te geven.
- We startten ook met de functie hoofd behandeling. Die stuurt de behandelaren en gedragswetenschappers aan.
- Er zijn nu zeven zve’s met elk twee directeuren: een directeur Zorg en Behandeling en een directeur Bedrijfsvoering.

08
Financiën
Pluryn had het de afgelopen jaren financieel moeilijk. In 2023 deden we al veel om de financiën te verbeteren. Dat lukte en in 2024 is de financiële situatie beter. Daardoor konden we nieuwe afspraken maken met onze financiers. En zijn we uit het ‘bijzonder beheer’. In die situatie waren de banken extra streng over onze financiën. Dat is sinds april 2024 veranderd.
Resultaat en omzet
Resultaat
Omzet
Bedbezetting
- De bedbezetting bij jeugdzorg is lager dan in 2023.
- De tarieven voor jeugdzorg zijn hoger dan in 2023.
- De bedbezetting bij gehandicaptenzorg bleef gelijk.
- In 2024 zijn er gesprekken geweest over hogere tarieven voor gehandicaptenzorg. Dat is nodig, omdat onze zorg veel kost.
Vooruitblik 2025
Voor 2025 heeft Pluryn een positief resultaat begroot van € 6,9 miljoen. Een daling van € 3,4 miljoen vergeleken met het resultaat in 2024.
De ontwikkeling op de arbeidsmarkt blijft een risico. Het ziekteverzuim is nog altijd hoog. Ook blijft het aantrekken van voldoende personeel een grote uitdaging. Daardoor is de inzet van duur extern personeel nodig. Ook is de bedbezetting nog altijd onzeker, vooral bij jeugd.
We verwachten dat het nodig is om de komende jaren meer te investeren. Voor technische hulpmiddelen in de zorg, zoals slimme sensoren. Voor verduurzaming en renovatie. En voor het ombouwen van woonvormen voor jongeren tot kleinschalige woonvormen. Daarvoor stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tot 2030 geld beschikbaar.
Lees voor een uitgebreide financiële verantwoording ons jaarverslag.